Alakuló ülés

Ez történt velem az első ülésen a közgyűlésben.

Posted by Balla Péter on 4th Nov 2019

Október 13-án Somogy megye választópolgárai bejuttattak a közgyűlésbe.

Október 25-én volt a közgyűlés alakuló ülése.

Ez Kaposváron van, a Vármegyeháza nevű épületben, ami valamikor az 1800-as évek elején épült, és azóta is megyei közigazgatási központként funkcionál.

A mögötte álló megyei képviseleti intézményrendszert a Fidesz 2013-ban elég alaposan kiherélte, úgyhogy Gyenesei István, a közgyűlés doyenje és az alakuló ülés levezetője kissé szomorkásan jegyezte meg, hogy törekedni kéne a megyei közgyűlés rangjának és hatásköreinek visszaállítására.

Az alakuló ülés történései

A Területi Választási Bizottság elnöke ismertette a választás eredményét, majd a képviselők esküt tettek. 9 Fideszes képviselő, 2 Jobbikos, 2 képviselő a Somogyért Egyesület színeiben, egy DK-s úriember, és jómagam - ez a közgyűlés összetétele. A nevek listája itt olvasható: http://www.som-onkorm.hu/bizottsagok/kozgyules-1.html Egyébként itt külön köszöntötték a Momentumot, mint új résztvevő a közgyűlésben, és elbúcsúztatták az MSZP-t, aki a rendszerváltás óta most először nem tudott képviselőt juttatni.

Felállt az a választási bizottság, mely a közgyűlés elnökének megválasztását vezényelte le, majd gyorsan megválasztottuk Biró Norbertet, a közgyűlés eddigi elnökét a következő 5 évre is. Én itt tartózkodtam a szavazástól, ahogy a közgyűlés másik 3 tagja is, így 11 igen szavazattal és 4 tartózkodással lett elnök a fideszes képviselő.

Megszavaztuk az elnök illetményét, aminek az összegét egyébként törvény határozza meg, úgyhogy nem igazán értem, mit kellett rajta megszavazni. Az elnök bő 800 ezer bruttó + 120 ezer költségtérítés körül keres. Szerintem ez alapvetően rendben van, egy főállású politikus legyen tisztességesen megfizetve, ne szoruljon szívességekre, egyéb pénzekre - így igennel szavaztam.

Az elnök felesküdött, mindenkinek jó munkát kívánt, majd kitűzte a következő ülés dátumát, melyről ismét be fogok számolni.